Az interneten felrobbantak a kovászkészítő csoportok, és az önjelölt pékjeink sorra sütik ma is a szebbnél szebb, finomabbnál finomabb házi kenyerüket. Ki kovásszal, ki élesztővel. Vannak eltántoríthatatlan kovász hívők, akik nevelik, gondozzák napról-napra a kovászt. Ez a csodálatos már-már művészetté átalakuló hobby nincs jelen a háztartások többségénél.
Megjelent azonban újra a kenyérsütő géppel készült finomság a családok asztalán. Nem lebecsülendő, hiszen a kenyérsütő gépben is egészséges, tartósítószer és mindenféle adalékmentes péksütemény elkészíthető, amelyet kevés üzletben vásárolhatunk meg.
Kenyérsütő gépeknek se szeri, se száma a piacon. Létezik egy vagy kétlapátos, kisebb, nagyobb, olcsóbb, drágább gép. Hogy melyiket válaszd?
Elsősorban azt kell átgondolni, hogy mekkora mennyiségű kenyereket, kalácsokat szeretnél sütni. Ezen kívül pedig azt kell mondjam, nincs rossz választás. Ha a kenyérsütő géped megvan, akkor szánj időt a megismerésére. A kipróbálására mindenképpen egy egyszerű, fehér kenyeret javaslok. Figyelmesen olvasd át a használati útmutatót. Vannak olyan típusok, ahol először a száraz alapanyagot kell a tartályba helyezni és ez után következik a folyadék, vagy éppen ennek az ellenkezője. Azt gondolná az ember, hogy ez voltaképpen mindegy. Nem! Nem mindegy! Ha az első recept nem sikerül, próbálj ki egy másikat. Válogasd meg jól a lisztet, amit használsz. Figyelj az élesztő minőségére.
A mai, modern kenyérsütő gépeknél időzítésre is van lehetőség. Ki ne szeretné, hogy reggelre finom foszlós kalács kerüljön az asztalra, azt is könnyen meg lehet szokni, ha a friss, rozskenyér illata keveredik a dzsemmel és vajjal.
De ugye tudod, hogy a kenyérsütő gépben nem csak kenyeret süthetsz? Sokaktól hallom, hogy pogácsa tésztát, fánk tésztát és különböző kelt tésztákat dagasztanak a kenyérsütőben. Valóban lehetséges! Hiszen a gép több funkcióval és több fokozattal rendelkezik. Lehetőség van csak dagasztási programot beállítani. Ilyenkor a gép összedolgozza, majd megkeleszti a tésztát.
A pizza tészta nálunk verhetetlen! Amióta a kenyérsütőnk megvan, azóta nem rendeltünk!
Végezetül néhány kedvcsináló recept ötlet, amit bátran elkészíthetsz:
TUTI KENYÉR
Hozzávalók
- 1 kg kenyér + SÜTÉSÉHEZ3,6 dl víz
1 nagymérő (1 ek) 10% ecet
2 nagymérő (2 ek) étolaj
500 gramm finomliszt BL55
150 gramm rétesliszt
1 púpozott teáskanál búzasikér (elhagyható)
2 púpozott kismérő (2 tk) só
2 kismérő (2 tk) cukor
14 gramm friss élesztő (vagy 1 csomag szárított)
1.Pontosan kimérjük a szükséges hozzávalókat.
2. A dagasztó kar furatába tegyünk borsónyi vajat, utána rakjuk a helyére, így könnyű lesz kivenni a kész kenyeret az üstből. (érdemes, kipróbáltam nélküle).
3. A gép üstjébe tesszük a hozzávalókat. Alul a folyadék, rá a lisztek, a sikér, egyik sarokba a só másikba a cukor, és az élesztő. Arra figyeljünk, hogy az élesztőnek csináljunk a lisztbe egy kis mélyedést, így nem éri folyadék. (pláne ha később sütjük).
PIZZATÉSZTA KENYÉRSÜTŐBEN
Hozzávalók
- 2 pizza +500 g liszt
1 ek só
ízlés szerint bors
1 ek morzsolt oregánó
300 ml langyos víz
1 tk cukor
1 cs porèlesztő
2 ek olívaolaj
A langyos cukros vizet a kenyérsütő üstjébe tesszük, hozzáadjuk az élesztőt, pár percig állni hagyjuk amíg a gombák dolgozni kezdenek.
A lisztet a fűszerekkel és a sóval összekeverjük és ezt is az üstbe tesszük. Tetejére mehet az olívaolaj.
A kenyérsütőt dough (tészta) funkcióra állítjuk,
Amikor a gép elkészült, lisztezett munka lapra kivesszük a tésztát, kiszedjük belőle a keverő lapátokat. Lisztes kézzel kicsit átgyúrjuk, majd kétfelé vesszük és kinyújtjuk őket.
Mehet rá a pizzaszósz és az ízlés szerinti feltétek, majd 170 C fokra előmelegített sütőben megsütjük, amíg a tetején a sajt kissé megpirul.
Ezekre most házi készítésű pizzaszósz, szalámi, medvehagyma, kukorica, sajt és bacon szalonna került.
FONOTT KALÁCS
Hozzávalók:
Hozzávalók
500 g fehérliszt
25 g friss / 1 cs. száraz élesztő
250 ml tej
2 db tojás (1 db a tésztába, 1 db a kenéshez)
1 db tojássárgája
70 g cukor
1 csoag vaníliás cukor
50 g zsiradék (vaj vagy sütőmargarin)
ízlés szerint citromhéj
ízlés szerint rumaroma
ízlés szerint pici só
Elkészítés
A gépbe én mindig a folyékony hozzávalókat teszem be előbb, a receptek általában fordítva írják, de nekem így jobban összedolgozza a gép a tésztákat. Tehát a tejet, a zsiradékot, a tojást + a tojássárgáját, rumaromát beleteszem a gépbe. Ha friss élesztőt használok, azt is belemorzsolom.
A száraz hozzávalókat (lisztet, pici sót, cukrot, citromhéjat és ha száraz élesztőt használok, akkor azt is) összekeverem egy tálkában, majd ráöntöm a gépben a folyadékokra.
A mi gépünkön van édestészta program, aminél félidőben hozzáadható mazsola, mandula, csokidarabok, stb. de a sima tésztaprogram is teljesen jó. Kb. 2 óra alatt dagasztja és keleszti meg a tésztát.
Ezután lisztezett felületen három részre szedjük a tésztát, és hengerekké formázzuk, majd összefonjuk. Most még pihentetjük 20-25 percet (meg fog dagadni!), majd megkenjük a tojással és megvajazott tepsiben, előmelegített sütőben 200 fokon 30 perc alatt megsütjük.
Webáruházunkban igyekeztünk olyan háztartási kisgépeket felvonultatni, amelyek hasznosak lehetnek a hétköznapi előkészületek során, és olyan hasznos gépeink is vannak, amelyek megkönnyítik az egészséges táplálkozás megvalósítását. Házi befőttek elkészítését tartósítószer nélkül. Kenyérsütőink jól bevált, ár- érték arányban megfelelő termékek, amelyet bátran ajánlunk minden kedves vásárlónknak.
Nem utolsó sorban a háztartási gépek többsége szép ajándék lehet családtagjaidnak, vagy barátaidnak. Egy rég áhított kenyérsütő géphez ne felejts el egy saját készítésű receptes füzetet is mellékelni. Válogass különböző recepteket az interneten, írj hozzá ajánlást, és ne felejts el kóstolót kérni belőle! Így lesz egy ajándék kenyérsütő személyes, egyedi ajándék. :)