Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

A Tiffany lámpák titka

A Tiffany lámpák titka

Az ART DECO művészi, finom vonalai és az INDUSTRIAL ipari megoldásai mellett még mindig hódít a régi!
Így nem meglepő, hogy manapság is nagy népszerűségnek örvend a több, mint 100 éves -káprázatos, dekoratív Tiffany lámpa!

De mi rejlik a Tiffany titok mögött,

miért is ilyen töretlen a népszerűsége?

 

 

Louis Comfort Tiffany nevéhez fűződik mindez, aki 1848-ban New Yorkban született. Ő volt az az ékszer kiskereskedő, aki megalapította a  Tiffany & Co céget. 


Az ékszerek tervezése során már magába szippantotta a formatervezés művészetét. A hitvallása : ,,Mindig arra törekedtem, hogy a szépséget a fával, kővel, üveggel, kerámiával örökítsem meg, ezek állnak a szépség kifejezéshez a legközelebb.,,

Tiffany először festészetet tanult, majd 20 éves korában élénken érdeklődni kezdett az üvegkészítés iránt. Tanulmányozta a római üveggyűjteményt a londoni Victoria és Albert Múzeumban. Különösen az üveg ősi és rusztikus jellege érdekelte.

Ahogy a tündérek látják a világot

Kísérletezett! A folyékony üveghez festéket adagolt. Nemsokára Queensben saját üveggyárat alapított és létrehozott egy tervező csapatot, majd egy belsőépítészeti stúdiót.  Dekoratőrként óriási népszerűségre tett szert, dolgozott az Egyesült Államok  elnökének is.

Tiffanyt megihlették az ólomüveg ablakok, ezek után két fontos újítást fejlesztett ki, a favril üveg- és a rézfólia technikát. Létrehozott egy vékony rugalmas fóliát, amely diszkréten összekapcsolta az üvegdarabokat.

Tiffany mindkét módszert alkalmazta, amikor elkészítette legfontosabb tervét: a Tiffany lámpát .

A Tiffany lámpák esztétikája

Egy tipikus Tiffany lámpa bronz állványból és apró figyelmességgel és részletességgel elkészített lámpaernyőből állt. Minden lámpaernyőben ott volt a természet iránti érdeklődés, a bonyolult minták között a növény- és állatvilág rejtőzött. Hihetetlenül inspirálta a százszorszép és a szitakötők. Ezek voltak talán a legfontosabb múzsái lámpái tervezésekor.

A népszerű Tiffany tárgyak alapjai a fához hasonlítanak, amelyet körül vesznek a gyökerek, majd a lombozat. A lámpaernyő virágszirmokra és pillangószárnyakra emlékeztetnek.

A természet mellett a geometria is megjelenik

Tiffany lámpák ma

1913-ra olyannyira kimentek a divatból, hogy még a gyártást is leállították. Majd az 1950-es években visszatért és ma is tündököl, mintha mi sem történt volna."
A titok

A Tiffany lámpák a nappali fénynél káprázatos látványt nyújtanak, az éjjeli fénynél pedig meghitt, semmivel sem összetéveszthető hangulatot árasztanak.

Nézd meg webáruházunk Tiffany lámpa kínálatát!