Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Kelvinek és Lumenek - avagy: Melyik izzót válasszam?

Kelvinek és Lumenek  - avagy: Melyik izzót válasszam?

Mit jelent a Kelvin fok?

Nem is olyan régen még ,,csak,, villanykörtét vettünk, kerestük a megfelelő foglalatot és teljesítményt. Ma már a fényforrások színhőmérsékletét is kiválaszthatjuk, erre szolgál a Kelvin (K) fok.

Vagyis a Kelvin fok az a színhőmérséklet, amely a színérzetet adja, ezáltal pedig a helyiség hangulatát. Meleg fehér, vagy hideg fehér - ahogy emelkedik a Kelvin fok, az izzók színe úgy kékül.

Nézzük most a színhőmérséklet szerinti csoportosítást.

2700 – 3000 K   Meleg fehér szín, a hagyományos ,,villanykörték,, körülbelül ilyen színhőmérséklettel rendelkeznek. Általános világításhoz, nappaliba, hálószobába ajánlott

4000 – 5000 K   Fehér – semleges szín. Hideg fehér fényét inkább fürdőszobába, konyhába ajánljuk. Természetesen ez is ízlés kérdése, hiszen aki a nappaliba, vagy előszobába is ezt a hőfokot részesíti előnyben, bátran válassza ezt a Kelvin számot

6000 K felett      Iroda, üzletek, kiállítótermek megvilágításához ajánlott, viszont érdemes kipróbálni előtte. Funkcionális világítás gyanánt a hideg fehér szín rendkívül praktikus, viszont hosszú távon bántó és zavaró lehet.


Mit jelent a Lumen?

A Lumen, (lm) a fényáram mértékegysége. A ,,villanykörték,, azaz a hagyományos izzók világában egyszerűbb volt megítélni a teljesítményük alapján a fényforrásokat. Kaphattunk 20-100 W-ig teljesítő izzókat. Az újabb, korszerűbb fényforrások más arányban sugározzák a fényt, így a kisugárzott fény mennyisége alapján lehet őket megkülönböztetni.

A lenti táblázatban látható, hogy egyes Lumen szám, milyen teljesítménynek felel meg. Ez természetesen megközelítő, tájékoztató adat, hiszen a gyártók különbözőek, és az izzók kialakítása és felhasználása is más. Minden izzónál más a fény iránya is, különböző elosztásban helyezkedik el a lámpatesten belül is. Különösen csalóka eredményt érünk el akkor, ha például az izzót oldalról kell behelyeznünk a foglalatba. (Pl. fali lámpák, fürdőszobai lámpák)

Változik továbbá a technológia és az energiatakarékos kialakítás fejlődésével is évről-évre. Nagyobb teljesítmény, kisebb fogyasztás.